Emissievrije vloer archiefbewaarplaats

Emissievrije Vloer

Balance © emissievrije vloer

Eind vorige eeuw werd de archiefinspectie scherper op de toepassing van hout in archiefruimten en met name archiefbewaarplaatsen. Vooral verhoogde vloeren gebaseerd op spaanplaat en MDF werden door de inspectie niet langer toegestaan als vloer voor verrijdbare stellingen.

Balance Emissievrije vloer – onze oplossing die voldoet aan de eisen

Als eerste ontwikkelde UniCompact in eigen beheer en in nauwe samenspraak met de archiefinspectie de BALANCE emissievrije podestvloer. Onze vloer is volledig opgebouwd uit aluminium delen én heeft het draagvermogen om verrijdbare stellingen te kunnen laten functioneren. Dé vloer die voldoet aan de eisen van de Archiefwet wordt door Scheeres geleverd. En tevens komt hij tegemoet aan uw wensen met betrekking tot gebruiksgemak, duurzaamheid, esthetiek, kleurstelling en flexibiliteit.

Ons, in de markt unieke, vloersysteem bestaat uit de geleiderails in combinatie met aluminium vloerdelen. De rails zijn nodig voor het verplaatsen van de archiefwagens. De vloerdelen worden tussen de rails en in de gangpaden geplaatst. De vloerdelen zijn ca. 200 mm. breed en naadloos inhaakbaar zodat er geen naden en kieren ontstaan tussen de delen. Alle delen worden uit het zicht verschroefd en bieden geen kans op losraken van schroeven ed. en hieruit voortvloeiende beschadigingen.

De 7 voordelen van onze Balance emissievrije vloer:

  • Brandveilig
  • Aluminium
  • Licht
  • Antislip
  • Naadloos
  • Conform eisenpakket archiefinspectie
  • Emissievrij

Sterke en stabiele constructie

In tegenstelling tot geëpoxeerde metalen vloerplaten is onze Balance geanodiseerde aluminium vloer veel minder gevoelig voor krassen en beschadigingen.  Onze vloer is geanodiseerd wat primair dient ter bescherming van het aluminium tegen corrosie. Het benodigde onderhoud is derhalve ook veel minder. Eens in de zoveel tijd overschilderen (waarna structuur en dus de antislipfunctie verdwijnt) is bij onze Balance vloer niet nodig. De natuurlijke oxide-laag is verbeterd tot 20 mu. en dit geeft ruim voldoende bescherming. En: hierdoor is de vloer ook uitermate geschikt voor vochtige ruimtes.

Een ander belangrijk voordeel is de stabiliteit. De verstevigingsprofielen welke één geheel vormen met de bovenzijde van de vloer zorgen voor optimale stevigheid en vormvastheid. Torsiewerking wordt zo voorkomen. Door deze unieke constructie zijn voor plaatsing van de rolwagens gewichten t/m 1.600 kg per m² toelaatbaar.

Bij de montage van metalen platen is het onvermijdelijk dat er tussen de platen kieren ontstaan. De vloer vormt zo nooit een volledig afgesloten geheel. Ons unieke Balance-halve-maan-verbindingssysteem zorgt voor een goede verbinding tussen de platen onderling. Het is zo onmogelijk om na montage van bovenaf nog door de vloer heen te kijken. Het mee geëxtrudeerde antislipprofiel staat niet haaks op de vloer maar is bolvormig en er zal zich dus nooit stof ophopen. Verstevigingsprofielen alsmede de antislipconstructie zijn identiek aan die van de emissievrije vloer. Alle overgangen tussen wanden, kolommen etc. en de vloer worden afgedicht middels een celrubber-afdichting wat een naadloze afdichting garandeert.

Bij het betreden van de ruimte of een archiefblok wordt meestal een schuine oplooprand gemonteerd. In dezelfde lijn als de vloer is ook de schuine oplooprand uitgevoerd.

Demonteren? Geen probleem

Is er behoefte om de gelegde vloer naderhand te demonteren, bijvoorbeeld voor het leggen van leidingen of vochtmelders, of het verwijderen van vocht? Dat is met onze Balance vloer mogelijk. Onze vloer is namelijk geheel demontabel en de rails kan blijven liggen. Hierdoor hoeven de verrijdbare wagens niet gedemonteerd te worden. De constructie maakt onze podestvloer dus ook uitermate geschikt voor renovatieprojekten en voor aanpassing van bestaande archiefruimtes en archiefbewaarplaatsen.

Wanneer een emissievrije vloer gebruiken?

Er zijn bij verrijdbare stellingen in bestaande archiefruimten drie methoden om de rails op niveau met de vloer te brengen:

  • Stellen van rails op bestaande afwerkvloer en vervolgens tussen rails nieuwe afwerkvloer aanbrengen
  • Zagen van sleuven in bestaande vloer, rails op hoogte stellen, daarna sleuven volstorten met een gietmortel en eventueel afschot egaliseren
  • Aanbrengen van een emissievrije verhoogde vloer tussen de rails.

Geen formaldehyde in uw archiefruimte of -bewaarplaats én volledig bestand tegen vocht? Onze UniCompact Balance aluminium emissievrije vloer is dan de oplossing bij uitstek!

Iedere situatie is uniek, en de keuze voor één van de drie oplossingen hangt van vele zaken af. Wij kunnen u passend adviseren over de voor- en nadelen van alle mogelijkheden. Wij hebben ruime ervaring met de methodes. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies voor uw situatie.

Referenties: Radboud Universiteit te Nijmegen, de Belastingdienst, Stadsarchief Rotterdam en het Nationaal Archief te Den Haag.

Meer informatie over Emissievrije vloeren

Meer weten over dit product?

Wilt u meer weten over Unicompact en onze producten en diensten? Wij zijn u graag van dienst. Neem eens contact op voor een vrijblijvend gesprek.