Universiteit Utrecht

Bibliotheekinrichting bij de Universiteit Utrecht | de grootste bibliotheek van Nederland

meer dan 100 kilometer in open en gesloten opstellingen

Over de Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek in de Uithof is door CNN uitgeroepen tot een van ’s werelds mooiste bibliotheken.

Van buiten een eenvoudige rechthoek, van binnen een multifunctionele ruimte met naar keuze de mogelijkheid om tussen de boeken te studeren of met anderen samen te werken. Zo luidt het oordeel van CNN.  De Universiteitsbibliotheek is ontworpen door Wiel Arets en opende op 1 september 2004 haar deuren voor het publiek.

Scheeres/UniCompact won 3 jaar voor de opening de aanbesteding voor de bibliotheekinrichting van dit enorme complex. En we zijn vervolgens drie jaar bezig geweest met ontwikkeling en montage van één van de grootste bibliotheken van Nederland met meer dan 105 kilometer legbord.

De Opgave

Meer dan 50 depots waarvan er geen één gelijk is. Open opstellingen in alle vormen en maten. De opgave in de aanbestedingsfase was groot, en de eisen waren hoog.

Opslagcapaciteit in de depots

Gebaseerd op ons unieke middenpostensysteem zijn alle ruimtes zodanig ingedeeld dat de opslagcapaciteit gemaximaliseerd is, zonder dat dit ten koste gaat van de efficiency. Met een 1:3000 aandrijfverhouding kan met 1 kilo handkracht 3000 kilogram archiefgewicht worden verreden.

De kleur zwart

Als u in de bibliotheek loopt zult u zien dat zwart de overheersende kleur is. Hierdoor vallen de boeken het meeste op, wat precies de bedoeling van de architect was. En zwart als kleur is tot in detail doorgevoerd: niet alleen de staanders, legborden, handwielen en onderstellen moesten zwart zijn. Ook al het zichtbare bevestigingsmateriaal is speciaal voor de Universiteit Utrecht in zwart uitgevoerd. Bouten, moeren, schroeven.. alles.

Akoestische panelen

De open opstellingen zijn geplaatst in grote ruimtes, hoog en zeer open. Prachtig vormgegeven, maar het stelt eisen aan de akoestiek. Teneinde de werkplekken tussen de stellingen comfortabeler te maken zijn alle kopwanden uitgevoerd met akoestisch materiaal. Natuurlijk in het zwart.

De aanbesteding

Nadat de meer dan 500 pagina´s met indelingen, beschrijvingen, kwaliteitskeurmerken en toelichtingen door de aanbestedende dienst zijn beoordeeld, kregen de 2 hoogst beoordeelde partijen de opdracht een proefopstelling te maken. Een delegatie van de Universiteitsbibliotheek, bestaande uit vijf personen, beoordeelde de bibliotheekinrichting op uitvoering (voldoen ze aan alle bestekseisen), kwaliteit en vormgeving. UniCompact werd op alle punten uitstekend beoordeeld, met name voor de elandproef.

De elandproef

Teneinde de stellingen te testen werd door de Universiteit de zogenaamde elandproef toegepast. In de autowereld wordt dit gebruikt om de reactie van de auto op onverwacht uitwijken te testen. Deze test is analoog hieraan op onze stellingen toegepast, om stabiliteit en het “haaks blijven” ten opzichte van de rails te testen. Een gevulde stelling werd snel verreden en abrupt in tegenovergestelde richting terug gereden. In tegenstelling tot de opstelling van de andere aanbieder in deze aanbesteding slaagde UniCompact glansrijk voor deze bijzondere test.

Het Resultaat

Na 2 jaar lang bouwen aan de grootste bibliotheek van Nederland, waarbij regelmatig inrichtingen werden veranderd en aangepast, werd deze feestelijk opgeleverd. Meer dan 1 miljoen boeken op meer dan 105.000 strekkende meter UniCompact legbord in verrijdbare en statische uitvoering. Tot op de dag van vandaag een bezoek meer dan waard!

Meer informatie?

Wenst u meer informatie? Heeft u liever een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en bel 055 368 95 49 of gebruik het contactformulier.

CONTACT
Universiteit Utrecht Logo

Plaats een reactie op dit artikel