Verrijdbare archiefstelling & aluminium vloer

Over het Historisch Centrum Overijssel

Het Historisch Centrum Overijssel is het informatiecentrum voor de geschiedenis van de provincie Overijssel. Archieven, boeken, prenten, kranten, kaarten, foto’s, films, video’s en geluidsopnames vertellen het verhaal van Overijssel van de Middeleeuwen tot nu.

In 2001 zijn het voormalige Gemeentearchief van Zwolle en het voormalige Rijksarchief van Overijssel samengevoegd. Hieruit is het Historisch Centrum Overijssel ontstaan, ondergebracht in het huidige pand aan de Van Wevelinkhovenstraat in Zwolle. Sinds 1 juli 2016 is Deventer toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling van het HCO.

De Opgave

Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) wenste in het kader van de groeiverwachting één van haar archiefdepots te voorzien van verrijdbare stellingen ter vervanging van de bestaande statische inrichting. De nieuwe inrichting diende te voldoen aan de eisen zoals die zijn gesteld in de Regeling Inrichting van Archiefruimten en Archiefbewaarplaatsen, en dan met name aan de eisen die aan archiefbewaarplaatsen worden gesteld. Dit houdt (onder andere) in dat:

  • alle te leveren delen, waaronder de verhoogde vloer, emissievrij dienen te zijn en niet kunnen bijdragen aan de brandvoortplanting
  • de afstand tussen plafond en inhoud van de bovenste plank van de archiefrekken tenminste 300 mm. bedraagt
  • de afstand tussen (buiten)wanden en de verrijdbare stellingen tenminste 200 mm bedraagt

De verrijdbare stellingen dienden geoptimaliseerd te zijn voor de zogenaamde Amsterdamse archiefdoos van leverancier Janssen, Wijsmuller en Beuns.

Aanvullend diende een deel van de 6e etage ingericht te worden voor liggende archiefdozen hxbxd = 125 x 515 x 645 mm.

Het Resultaat

UniCompact stelde een inrichting voor die deels gebaseerd is op standaard verrijdbare archiefstellingen en maatvoeringen, en deels op maatwerk legborden, geoptimaliseerd voor de Amsterdamse Archiefdozen.

De ruimte leende zich uitstekend voor een inrichting met legborden met een netto breedte van 1.080 mm., waarop 9 Amsterdamse archiefdozen geplaatst kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat per legbord weinig overcapaciteit ontstaat, en de ruimte zeer efficiënt wordt ingericht.

Op locaties met weinig ruimte is een legbord met een nettomaat van 870 mm. toegepast voor 7 Amsterdamse archiefdozen naast elkaar. Door deze maatwerkoplossing blijft het gangpad aan de voorzijde ruim genoeg voor de interne logistiek.

Op basis van dit maatgemaakte voorstel waarbij rekening is gehouden met de wensen van de klant, in combinatie met een aantrekkelijke prijsstelling, werd UniCompact de opdracht gegund uit drie inschrijvers. Voor ons was deze gunning de bevestiging dat de kwaliteit van het voorstel niet alleen bepaald wordt door de prijs, maar met name door het in meerdere sessies meedenken met de klant om tot een optimale inrichting te komen!

De Kengetallen

Totaal 4 verrijdbare archiefopstellingen en 5 statische opstellingen op de 6e etage

  • 2125 vakken gerealiseerd
  • 2272,27 netto strekkende meter legbord
  • Ruimte voor de archivering van 18.819 Archiefdozen in 2 formaten
  • 147 vierkante meter Emissievrije Balance vloer (aluminium)

Meer informatie?

Wenst u meer informatie? Heeft u liever een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en bel 055 368 95 49 of gebruik het contactformulier.

CONTACT
Historisch Centrum Overijssel
Opdrachtgever: Historisch Centrum Overijssel
Oplevering: 24 October 2017
Services: Ontwerp, levering en montage van verrijdbare stellingen
Opslagcapaciteit: 2125 netto m1
Aantal archiefdozen: 18.819