Archief Gemeente Woerden
Archief Gemeente Woerden
Archief Gemeente Woerden
Archief Gemeente Woerden
Archief Gemeente Woerden
Archief Gemeente Woerden
Archief Gemeente Woerden

Verrijdbare en statische archiefstellingen en herplaatsing bestaand archief

Gemeente WoerdenOver Gemeente Woerden

Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart. Het groene gebied in Nederland wat is ingesloten door de Randstad. Veenweidegebieden met agrarisch gebruik en productie van zuivelproducten typeren dit gebied. De gemeente Woerden is te herkennen aan de landelijke leefomgeving aangevuld met eigentijdse ontwikkelingen met als basis haar historische stadshart.

Er is de gemeente Woerden alles aan gelegen om de waarden van het Groene Hart te behouden. Het Groene Hart is namelijk niet alleen rijk aan natuur, maar ook aan historisch en cultureel erfgoed. Veel van het historisch en cultureel erfgoed ligt opgeslagen in de nieuwe archieven van het gerenoveerde Stadhuis van Woerden. Bouwvergunningen, foto’s, kaarten en kranten liggen hier opgeslagen.

De Opgave

De stellingen van Kardex Remstar, Bruynzeel Storage systems en de UniCompact verrijdbare archieven van Scheeres B.V. waren al langer dan 25 jaar in gebruik. Bij elkaar hadden deze stellingen een capaciteit van zo’n 4.461 strekkende meter. Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe Stadhuis kregen wij via het Woerdense bedrijf Kardex Remstar van de Gemeente een verzoek. Of Scheeres een plan zouden kunnen ontwikkelen die de bestaande verrijdbare archiefstellingen een nieuwe functie binnen de nieuwe archiefbewaarplaats zouden kunnen geven.

Deze circulaire gedachte kwam, gezien het unieke en historisch karakter van het Groene Hart, uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. De Gemeente Woerden is doordrongen van het belang om zuinig met de natuur en de historie om te gaan. Niet duurzaam denken, maar duurzaam handelen is het devies. Het ondersteunen van een circulaire economie heeft veel voordelen. Het is goed voor het milieu en goed voor de bedrijven. Minder vervuiling, minder nieuwe grondstoffen en energiebesparing resulteren in kostenverlaging, zowel op korte als lange termijn. Tegelijkertijd levert minder schaarste aan grondstoffen en verminderde afhankelijkheid van prijsstijgingen meer productiezekerheid op.

Voor ons als bedrijf is de circulariteit in de loop der jaren een businessmodel geworden. Veel bestaande archiefstellingen, statisch en verrijdbaar, zijn veelal geschikt om opnieuw in een nieuwe archiefruimte of archiefbewaarplaats gebruikt te worden. Door deze circulariteit krijgen de stellingen een verlenging van de technische levensduur.

Het Resultaat

De bestaande verrijdbare archiefstellingen zijn gedurende de renovatie en uitbreiding van het stadhuis extern opgeslagen. Hierdoor kon onder andere de archiefbewaarplaats aan de eisen van deze tijd aangepast worden. Tijdens de bouw is de rails in de vloer geplaatst en vervolgens zijn de bestaande stellingen weer opgebouwd. De volledige oude capaciteit van 4.461 strekkende meter kon weer worden gebruikt. Aangevuld met nieuwe statische en verrijdbare archiefstellingen uit ons UniCompact leveringsprogramma met een aanvullende capaciteit van 2.903 strekkende meter.

Het resultaat? Een optimaal ingerichte archiefbewaarplaats voor het Gemeentehuis Woerden.

De Kengetallen

De Stad Woerden heeft nu de beschikking over 7.364 strekkende meter statische en verrijdbare archiefstellingen. Geschikt voor de opslag van cultureel erfgoed, tekeningen, kaarten en archiefdozen met recentere archiefstukken.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie? Heeft u liever een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op en bel 055-3689549 of gebruik het contactformulier.

CONTACT