Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Koningin Beatrix opent Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Binnenstad Amersfoort- Koningin Beatrix heeft op woensdag 24 juni in Amersfoort de nieuwbouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het nationale kennisinstituut voor archeologie, monumenten en cultuurlandschap, geopend. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het nieuwe gebouw is ontworpen door de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg. Hij liet zich inspireren door schilderijen van Hollandse 17e eeuwse meesters. Voor het interieurontwerp van het gebouw was een kerk van Pieter Saenredam de inspiratiebron.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beheert in het gebouw een erfgoedbibliotheek, het monumentenarchief en collecties foto’s en tekeningen. De bibliotheek is voor publiek toegankelijk.

De bibliotheek en archiefdepots zijn ingericht door Scheeres B.V.

In de bibliotheek staan statische stellingen waarvan de legborden zijn afgewerkt met een structuurlak. Hierdoor wordt voorkomen dat de boeken wegglijden. In de depots staan verrijdbare stellingen met een uitzonderlijke diepte van 1.200 mm. voor de berging van buitenformaten.

Het aardige is dat naast dit project ook bij andere relaties van Scheeres de opening werd verricht door Koningin Beatrix. Zij deed dit eerder bij de Universiteit van Wageningen en het Stadsarchief van Amsterdam.

Meer afbeeldingen vindt u hier